Täit ja syyhy

Täit ja syyhy ovat kaksi erilaista ihon infektiota, jotka aiheuttavat ärsyttäviä oireita ja vaativat hoitoa. Vaikka molemmat voivat aiheuttaa kutinaa ja epämukavuutta, ne johtuvat eri tyyppisistä loisista.

Täit

Täit ovat pieniä loisia, jotka tarttuvat ihmisen hiuksiin ja päänahkaan. Ne syövät ihmisen verta ja aiheuttavat voimakasta kutinaa. Täit voivat tarttua henkilöstä toiseen suoran kontaktin, kuten pään kosketuksen, kautta. Täit voivat esiintyä erityisesti lapsilla, mutta kuka tahansa voi saada niitä.

Täiden oireita ovat:

 • Voimakas kutina päänahassa.
 • Punaiset puremajäljet päänahassa.
 • Näkyvät täit tai niiden munat (nitit) hiuksissa, erityisesti lähellä hiuspohjaa.

Täiden hoitoon kuuluu erityisten shampoiden ja hoitotuotteiden käyttö, jotka tuhoavat täit ja niiden munat. Lisäksi on tärkeää desinfioida vaatteet, vuodevaatteet ja muut mahdollisesti tartunnan saaneet esineet. Täitartunnan ehkäisemiseksi on hyvä välttää hiuspään suoraa kosketusta tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa.

Syyhy

Syyhy on toinen kutinaa aiheuttava ihoinfektio, joka johtuu syyhypunkin (Sarcoptes scabiei) tartunnasta. Syyhypunkit kaivautuvat ihon pintaan munien munimista varten ja aiheuttavat voimakasta kutinaa, erityisesti öisin. Syyhy leviää lähikontaktissa tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa, ja se voi myös levitä nopeasti ryhmissä, kuten perheissä tai laitoksissa.

Syyhyn oireita ovat:

 • Intensiivinen kutina, erityisesti öisin.
 • Iholla näkyvät pienet punaiset näppylät ja rakkulat, jotka voivat muodostua röpelöisiksi käytäviksi.

Syyhy hoidetaan yleensä syyhyvoidella, joka levitetään koko kehoon niskasta varpaisiin. Lääke tappaa punkit ja niiden munat. Lisäksi vaatteet, vuodevaatteet ja henkilökohtaiset esineet tulisi pestä ja desinfioida huolellisesti. Kaikkien tartunnan saaneiden tai lähikontaktissa olleiden henkilöiden tulisi hakeutua hoitoon.

Jos epäilet täitä tai syyhyä, on suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon saadaksesi asianmukaisen diagnoosin ja hoidon. Itsehoito voi olla riittämätöntä ja johtaa tartunnan leviämiseen.

Täitartunnan hoito

Täitartunnan hoito vaatii huolellista lähestymistapaa sekä tartunnan saaneen henkilön että ympäristön suhteen. Seuraavassa on yleinen ohje täitartunnan hoitoon:

 1. Vahvista diagnoosi: Ennen hoidon aloittamista varmista, että kyseessä on todella täitartunta. Täiden ja niiden munien (nitien) tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten on suositeltavaa käydä lääkärissä tai terveydenhuollon ammattilaisella saadaksesi varmuuden diagnoosista.
 2. Hoida täitartunnan saanut henkilö:
 • Käytä erityistä täishampoota tai hoitoainetta, joka on tarkoitettu täiden tuhoamiseen. Tuotteiden käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti ja noudattaa niitä tarkasti.
 • Levitä täishampoo tai hoitoaine märkiin hiuksiin ja hiuspohjaan. Hiero huolellisesti ja anna tuotteen vaikuttaa ohjeiden mukaan. Huomioi, että toistuva hoito saattaa olla tarpeen, sillä osa täin munista voi olla vastustuskykyisiä hoidoille.
 • Käytä hoidon jälkeen hienokampa poistaaksesi kuolleet täit ja niiden munat hiuksista. Tee tämä osio osiolta.
 1. Pese vaatteet ja vuodevaatteet: Kaikki vaatteet, vuodevaatteet, pyyhkeet ja muut mahdollisesti tartunnan saaneet esineet tulisi pestä kuumalla vedellä ja kuivata korkeassa lämpötilassa. Tämä auttaa tappamaan täit ja niiden munat.
 2. Puhdista ympäristö: Imuroi huolellisesti kaikki alueet, joissa tartunnan saanut henkilö on ollut. Huomioi erityisesti huonekalut, auton istuimet ja muut pinnat, joilla henkilö on ollut kosketuksissa.
 3. Ilmoita lähikontakteille: Jos olet huomannut täitartunnan, ilmoita lähikontakteille, jotta he voivat tarkistaa myös itsensä ja tarvittaessa aloittaa hoidon.
 4. Vältä täitartunnan leviämistä: Vältä pään suoraa koskettelua muiden kanssa, jotta täitartunta ei leviäisi. Älä myöskään jaa henkilökohtaisia esineitä, kuten kampa tai pyyhe.
 5. Seuraa tilannetta: Tarkkaile tilannetta hoidon jälkeen ja tarvittaessa toista hoito ohjeiden mukaan, jos eläviä täitä tai niiden munia vielä havaitaan.

On tärkeää noudattaa täitartunnan hoitoon liittyviä ohjeita huolellisesti, sillä puutteellinen hoito voi johtaa tartunnan uusiutumiseen. Jos hoidosta huolimatta täitartunta jatkuu tai pahenee, ota yhteyttä lääkäriin tai terveydenhuollon ammattilaiseen saadaksesi lisäohjeita ja mahdollista jatkohoitoa.

Syyhyn hoito

Syyhy on ihon infektio, joka aiheutuu syyhypunkin (Sarcoptes scabiei) tartunnasta. Hoitoon kuuluu sekä tartunnan saaneen henkilön että ympäristön käsittely. Tässä on yleinen ohje syyhyn hoidosta:

 1. Vahvista diagnoosi: Ennen hoidon aloittamista varmista, että kyseessä on todella syyhy. Syyhytunnusten ja oireiden tunnistaminen voi olla haastavaa, joten on suositeltavaa hakeutua lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen hoitoon diagnoosin varmistamiseksi.
 2. Hoida syyhytartunnan saanut henkilö:
 • Lääkäri voi määrätä syyhyvoidetta, joka sisältää permetriiniä tai muita vaikuttavia aineita. Voide levitetään koko vartalolle niskasta varpaisiin, mukaan lukien sormien väliin ja varpaiden väliin. Voidetta ei tulisi levittää kasvoihin ja päänahkaan, ellei lääkäri sitä erikseen määrää.
 • Seuraa tarkasti voiteen käyttöohjeita ja vaikutusaikaa. Usein voide jätetään iholle muutaman tunnin ajaksi ennen sen pesua pois.
 1. Toista syyhyn hoito tarvittaessa: Usein yksi voiteen käyttökerta ei riitä, ja hoito saattaa olla toistettava noin viikon kuluttua. Noudata tarkasti lääkärin antamia ohjeita toistohoitojen suhteen.
 2. Pese vaatteet ja vuodevaatteet: Pese kaikki vaatteet, vuodevaatteet, pyyhkeet ja henkilökohtaiset esineet, joita tartunnan saanut henkilö on käyttänyt, kuuman veden ja kuivaa korkeassa lämpötilassa. Tämä auttaa poistamaan mahdollisesti tartunnan saaneet punkit ja niiden munat.
 3. Puhdista ympäristö: Imuroi ja puhdista huolellisesti kaikki alueet, joissa tartunnan saanut henkilö on ollut. Huomioi erityisesti sängyn patjat, sohvat ja muut huonekalut.
 4. Ilmoita lähikontakteille: Jos olet havainnut syyhytartunnan, ilmoita lähikontakteille, jotta he voivat tarkistaa myös itsensä ja tarvittaessa hakeutua hoitoon.
 5. Vältä syyhytartunnan leviämistä: Vältä suoraa iho-iho-kosketusta muiden kanssa tartunnan leviämisen estämiseksi.
 6. Seuraa tilannetta: Tarkkaile tilannetta hoidon jälkeen ja tarvittaessa ota yhteyttä lääkäriin, jos oireet jatkuvat tai pahenevat.

Jos hoidosta huolimatta oireet jatkuvat tai pahenevat, tai jos sinulla on muita terveydellisiä huolenaiheita, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi antaa tarkempia ohjeita hoidosta ja tarvittaessa määrätä muita lääkkeitä tai hoitomenetelmiä.

Löydät verkkokaupastamme tuotteet täiden ja syyhyn hoitoon.BEVITAMED ENNALTAEHKÄISEVÄ TÄISHAMPOO 200 ml
Tarjous

Bevitamed täitartuntoja ehkäisevä shampoo on kehitetty erityisesti suojaamaan täitartuntoja vastaan ns. täikauden aikana. Shampoo tekee hiuksista epäsuotuisan ympäristön uusien täiden ...

Katso tuotteen tiedot
15,42 €
12,34 €
Tarjous voimassa 01.07.2024 00:00 asti.
Alin hinta viimeisen 30 päivän aikana: 12,34 €
Säästät 3,08 €
BEVITAMED TÄISHAMPOO 100 ml
Tarjous

Kaksivaikutteinen 2-in-1-täishampoo tappaa täit ja saivareet sekä ehkäisee uudet täitartunnat. Sopii 1-vuotiaasta alkaen. Ei sisällä hyönteisten torjunta-aineita. Silikoniton. Pakkaus sisältää ...

Katso tuotteen tiedot
19,17 €
15,34 €
Tarjous voimassa 01.07.2024 00:00 asti.
Alin hinta viimeisen 30 päivän aikana: 15,34 €
Säästät 3,83 €
BEVITAMED TÄISHAMPOO 250 ml
Tarjous

Kaksivaikutteinen 2-in-1-täishampoo tappaa täit ja saivareet sekä ehkäisee uudet tartunnat.

Katso tuotteen tiedot
26,44 €
21,15 €
Tarjous voimassa 01.07.2024 00:00 asti.
Alin hinta viimeisen 30 päivän aikana: 21,15 €
Säästät 5,29 €
HEDRIN ALL IN ONE SHAMPOO 100 ML

Nopeimmin eroon täistä ja niiden munista – helposti hiustenpesun yhteydessä! Vaikutusaika vain 5 minuuttia.Hedrin All in One Shampoolla pääset eroon ...

Katso tuotteen tiedot
20,40 €
Hedrin All in One Shampoo 200 ml

Nopeimmin eroon täistä ja niiden munista – helposti hiustenpesun yhteydessä! Vaikutusaika vain 5 minuuttia.Hedrin All in One Shampoolla pääset eroon ...

Katso tuotteen tiedot
28,50 €
HEDRIN ONCE GEELI 100 ML

Nestemäinen geeli päätäiden ja niiden munien hävittämiseen. Valmista 15 minuutissa.

Katso tuotteen tiedot
20,67 €
Hedrin Protect & Go Spray 120 ml

Hedrin Protect & Go® suojaa lastasi päätäitartunnalta ja hoitaa samalla hiuksia - ilman allergisoivia ainesosia.Tämä kliinisesti tutkittu hoitosumute tappaa täit ...

Katso tuotteen tiedot
16,58 €
Licener täishampoo 100 ml

100 % Vegaaninen täishampooTäistä eroon 10 minuutissaKertahoito riittääLuonnollinen tuote100 % tehokasMieto, tuoksuton ja hypoallergeeninenPakkaus sisältää kamman

Katso tuotteen tiedot
19,80 €
LINICIN PREVENT SPRAY 100 ML

Linicin Prevent Spray on täikarkote, joka estää täitartunnan tehokkaasti ja turvallisesti.

Katso tuotteen tiedot
15,01 €
LINICIN SHAMPOO 100 ML

Nopeavaikutteinen ja myrkytön shampoo täiden ja saivareiden poistoon. Tukehduttaa täit ja estää saivareiden kehitystä.

Katso tuotteen tiedot
16,91 €
NITCOMB TÄIKAMPA METALLINEN 1 kpl
Tarjous

Nitcomb-M2 täikammalla poistat hiuksiisi eksyneet täit sekä hirvikärpäset tehokkaasti. Nitcomb-M2 täikampa on kaksirivinen: Ensimmäinen rivi pyydystää suuret täit ja toinen, ...

Katso tuotteen tiedot
12,78 €
10,22 €
Tarjous voimassa 01.08.2024 00:00 asti.
Alin hinta viimeisen 30 päivän aikana: 9,58 €
Säästät 2,56 €
NIX emulsiovoide 5 % 30 g

Nix- emulsiovoidetta käytetään ihon syyhytartunnan hoitoon. Emulsiovoiteen vaikuttava aine on permetriini. Alle 2 -vuotiaille lapsille ja iäkkäimmille sekä pitkäaikaiseen käyttöön ...

Katso tuotteen tiedot
35,45 €
NIX emulsiovoide 5 % 30 g

Nix-emulsiovoidetta käytetään syyhytartunnan hoitoon. Syyhystä aiheutuu ihon kutinaa, jonka aiheuttaja on syyhypunkki. Vaikuttava aine permetriini aiheuttaa häiriöitä syyhypunkin hermostossa, minkä ...

Katso tuotteen tiedot
35,39 €
NIX shampoo 1 % 59 ml

Nix-shampoota käytetään päätäiden häätöön.

Katso tuotteen tiedot
21,90 €
PARANIX SENSITIVE 150 ML

Tehokas ja hellävarainen hoito täiden poistoon.

Katso tuotteen tiedot
22,19 €
PARANIX SHAMPOO 200 ML

Helppokäyttöinen shampoo täiden häätöön aikuisille ja yli 2-vuotiaille

Katso tuotteen tiedot
23,58 €
PERXINE emulsiovoide 50 mg/g 30 g

Perxine 50 mg/g emulsiovoide on lääke syyhyn hoitoon aikuisilla, nuorilla ja vähintään 2 kuukauden ikäisillä lapsilla.

Katso tuotteen tiedot
34,95 €
Rausch Pajunkuori hoitoaine 200 ml

Sisältää uutteita pajunkuoresta, timjamista, rosmariinista ja laventelista. Täydentää Rausch Pajunkuori shampoon vaikutuksia. Normalisoi hiuspohjan toimintaa lievittäen hiuspohjan kutinaa ja punoitusta. ...

Katso tuotteen tiedot
21,53 €
Rausch Pajunkuori hoitosuihke 100 ml

Sisältää uutteita pajunkuoresta, timjamista, rosmariinista, laventelista ja koivusta. Tehostaa Rausch Pajunkuori shampoon vaikutuksia. Poistaa hiusten sähköisyyttä ja helpottaa kammattavuutta.

Katso tuotteen tiedot
21,53 €
Rausch Pajunkuori shampoo 200 ml

Sisältää lievästi antiseptisia pajunkuoritislettä ja timjamia, joilla on myös rasvaista hilsettä irrottava vaikutus. Normalisoi hiuspohjan toimintaa lievittäen kutinaa ja punoitusta.Hillitsee ...

Katso tuotteen tiedot
20,68 €
Rausch Pajunkuori shampoo 40 ml

shampoo rasvaiseen hilseeseen sekä täitartuntojen ennalta ehkäisyyn, matkakoko

Katso tuotteen tiedot
4,51 €