Maitohappobakteerit

Mitä ovat maitohappobakterit ?

Maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä mikro-organismeja, joita esiintyy luonnostaan ruoansulatuskanavassamme ja joita löytyy myös joistakin elintarvikkeista, erityisesti hapatetuista maitotuotteista, kuten jogurtista ja piimästä. Nämä bakteerit kuuluvat probioottien luokkaan eli ne ovat hyviä bakteereja, jotka voivat tarjota terveyshyötyjä isännälleen.


Maitohappobakteerit saavat nimensä siitä, että ne kykenevät fermentoimaan sokerit maitohapoksi. Tämä tuottaa happaman ympäristön, joka estää haitallisten mikrobien kasvua ja auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä. Ne auttavat myös ruoansulatusta hajottamalla ravintoaineita ja edistävät immuunijärjestelmän toimintaa.

Tunnetuimpia maitohappobakteerilajeja ovat esimerkiksi Lactobacillus- ja Bifidobacterium-suvun bakteerit. Nämä bakteerit voivat olla hyödyllisiä monin tavoin, kuten tasapainottamalla suoliston mikrobikantaa, vahvistamalla immuunijärjestelmää, edistämällä ruoansulatusta ja ehkäisemällä tietyntyyppisiä ripulioireita.

Maitohappobakteereja on saatavilla myös ravintolisämuodossa, ja niitä käytetään usein terveyden edistämiseen ja ruoansulatusvaivojen lievittämiseen. On kuitenkin tärkeää huomata, että niiden vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin tarvitaan lisää tutkimusta, ja niitä ei tulisi käyttää lääkinnällisenä hoitona vakavien sairauksien korvaajina. Ennen minkään uuden ravintolisän tai terveysvalmisteen käyttöä on aina hyvä konsultoida terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Miksi maitohappobakteereja tarvitaan ?

Mihin maitohappobakteeria tarvitaan? Jokaisen suolistossa asuu bakteerikanta, joka muovautuu perimän ja ruokavalion kautta. Vatsa saattaa toisinaan temppuilla esimerkiksi ympäristön ja stressin vaikutuksesta. Maitohappobakteerit tukevat vatsan hyvinvointia ja voivat parantaa elimistön immuunipuolustusta.

Maitohappobakteereja tarvitaan useista syistä niiden positiivisten vaikutusten vuoksi ihmisen terveyteen. Tässä on muutamia syitä, miksi maitohappobakteereja pidetään hyödyllisinä:

 1. Suoliston terveys: Maitohappobakteerit auttavat ylläpitämään suoliston terveyttä tasapainottamalla suoliston mikrobikantaa. Ne voivat auttaa ehkäisemään tai lievittämään ruoansulatusvaivoja, kuten ripulia, ummetusta ja ärtyvän suolen oireyhtymää.
 2. Vahvistavat immuunijärjestelmää: Suuri osa immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Maitohappobakteerit voivat stimuloida immuunijärjestelmää ja auttaa vahvistamaan sen toimintaa. Tämä voi auttaa torjumaan infektioita ja sairauksia.
 3. Ravintoaineiden hajottaminen: Maitohappobakteerit auttavat hajottamaan ravintoaineita, kuten laktoosia (maidon sokeria), jota jotkut ihmiset eivät kykene sulattamaan. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä laktoosi-intoleranssista kärsiville.
 4. Vastustuskyvyn tuki: Maitohappobakteerit voivat auttaa vahvistamaan kehon vastustuskykyä ja suojaamaan sitä haitallisilta bakteereilta ja patogeeneilta. Ne kilpailevat haitallisten mikrobien kanssa ravinnosta ja elintilasta suolistossa, mikä voi estää niiden kasvua ja lisääntymistä.
 5. Mahdolliset muut terveyshyödyt: Maitohappobakteerien on ehdotettu olevan hyödyllisiä myös muilla alueilla, kuten allergioiden ehkäisyssä, tulehduksellisten suolistosairauksien hallinnassa ja jopa mielenterveyden tukemisessa. Nämä vaikutukset ovat kuitenkin edelleen tutkimuksen kohteena, eikä niitä voida vielä vahvistaa täysin.

On tärkeää huomata, että jokaisen ihmisen terveys ja suoliston tila ovat yksilöllisiä, joten maitohappobakteerien hyödyt voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Lisäksi maitohappobakteerien käyttöä ravintolisänä tai terveyden edistämiseen tulisi aina harkita yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Mihin vaivoihin maitohappobakteereja käytetään ?

Maitohappobakteereja käytetään moniin erilaisiin vaivoihin ja terveysongelmiin. Tässä on joitakin yleisiä käyttökohteita:

 1. Ruoansulatusvaivat: Maitohappobakteereja käytetään usein ruoansulatusvaivojen, kuten ripulin, ummetuksen, ärtyvän suolen oireyhtymän ja laktoosi-intoleranssin hoidossa tai lievittämisessä. Ne voivat auttaa tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa ja parantamaan ruoansulatusprosessia.
 2. Antibioottien käytön seuranta: Antibioottien käyttö voi häiritä suoliston mikrobikantaa ja johtaa ripuliin. Maitohappobakteerit voivat auttaa palauttamaan suoliston bakteerikannan tasapainon ja ehkäisemään antibioottien aiheuttamaa ripulia.
 3. Vaginoosi ja hiivatulehdukset: Tietyt maitohappobakteerit, kuten Lactobacillus rhamnosus ja Lactobacillus reuteri, voivat auttaa ylläpitämään terveellistä emättimen mikrobikantaa. Niitä voidaan käyttää vaginoosin ja hiivatulehdusten ehkäisyyn tai hoitoon.
 4. Vahvistaa immuunijärjestelmää: Maitohappobakteerien on osoitettu voivan stimuloida immuunijärjestelmää ja auttaa vahvistamaan kehon vastustuskykyä. Ne voivat auttaa torjumaan infektioita ja sairauksia sekä ehkäistä allergisia reaktioita.
 5. Yleinen terveyden edistäminen: Maitohappobakteereja käytetään usein myös yleisen terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Ne voivat auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä, parantaa ravintoaineiden imeytymistä, edistää ruoansulatusta ja vahvistaa immuunijärjestelmää.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että maitohappobakteereja ei tule pitää lääkkeinä tai hoitomuotona vakavien sairauksien korvaajina. Niiden käyttöön liittyy yksilöllisiä eroja, ja on aina suositeltavaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen uuden ravintolisän tai terveysvalmisteen käyttöä.

Mitä maitohappobakteerikantoja on olemassa ?

On olemassa useita erilaisia maitohappobakteerikantoja, joista osa on hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Tässä on joitakin tunnetuimpia maitohappobakteerikantoja:

 1. Lactobacillus acidophilus: Tämä on yksi yleisimmin käytetyistä maitohappobakteerikannoista. Se auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä, tuottaa maitohappoa ja voi auttaa ruoansulatuksessa.
 2. Lactobacillus rhamnosus: Tämä kanta on tutkittu erityisesti emättimen terveyden tukemisessa. Se voi auttaa ylläpitämään terveellistä emättimen mikrobikantaa ja ehkäisemään vaginoosia ja hiivatulehduksia.
 3. Bifidobacterium bifidum: Tämä kanta on yleisesti löydettävissä ihmisen suolistosta. Se auttaa tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa ja edistää ruoansulatusta.
 4. Bifidobacterium longum: Tämä kanta auttaa ylläpitämään terveellistä suolistomikrobikantaa ja tukee immuunijärjestelmää. Sitä löytyy myös luonnostaan ihmisen suolistosta.
 5. Streptococcus thermophilus: Tämä kanta on yleinen hapatetuissa maitotuotteissa, kuten jogurtissa. Se auttaa maitohappobakteerien fermentaatioprosessissa ja voi tukea ruoansulatusta.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä maitohappobakteerikannoista, ja markkinoilla on saatavilla monia muita kantoja ravintolisien muodossa. Jokaisella kannalla voi olla hieman erilaiset ominaisuudet ja hyödyt terveydelle. Täsmällisemmät suositukset maitohappobakteerikannoista kannattaa hankkia terveydenhuollon ammattilaiselta tai lukea tuotteiden pakkausmerkinnöistä.

Verkkokauppamme maitohappobakteeri -valikoima

Verkkokaupastamme löytyy laaja valikoima maitihappobakteereja. Tässä luettelo keskeisimmistä tuotteista:

Löydät kaikki maitohappobakteerit täältä.BalanticPro Baby Tipat 8 ml

Bioteekin BalanticPro on Suomessa suunniteltu maitohappobakteerisarja. Sarjasta löytyvät laadukkaat tuotteet koko perheen käyttöön. BalanticPro Baby on vastasyntyneen ja vauvaikäisen maitohappobakteeritippa. ...

Katso tuotteen tiedot
14,82 €
BalanticPro Comp 80 kaps

BalanticPro Comp on maitohappobakteerivalmiste. Koostumus on suomalaisten asiantuntijoiden suunnittelema suomalaisille käyttäjille. Se sisältää neljä tutkittua, toisiaan tukevaa maitohappobakteerikantaa sekä glutamiinia ...

Katso tuotteen tiedot
28,40 €
BalanticPro Plus 100 kaps

Bioteekin BalanticPro on Suomessa suunniteltu maitohappobakteerisarja. Sarjasta löytyvät laadukkaat tuotteet koko perheen käyttöön. BalanticPro Plus on kehitetty Suomen johtavien probioottiasiantuntijoiden ...

Katso tuotteen tiedot
23,75 €
BalanticPro Plus 30 kaps

BalanticPro Plus on kehitetty Suomen johtavien probioottiasiantuntijoiden kanssa. Se sisältää neljä tutkittua, toisiaan tukevaa maitohappobakteerikantaa. Lisäksi siinä on bakteereiden hyvinvointia ...

Katso tuotteen tiedot
10,92 €
BioGaia Drops 10 ML

BioGaia Drops on vauvan ja taaperon oma maitohappobakteeritippa, joka sopii tutkitusti jo täysiaikaisille vastasyntyneille joko päivittäiseen käyttöön tai kuurina. BioGaia ...

Katso tuotteen tiedot
17,58 €
BioGaia Drops+D3 10 ML

BioGaia Drops+D3 on vauvan ja taaperon oma maitohappobakteeritippa, joka sopii tutkitusti jo täysiaikaisille vastasyntyneille joko päivittäiseen käyttöön tai kuurina. BioGaia ...

Katso tuotteen tiedot
18,62 €
BioGaia Gastrus 30 tabl

BioGaia Gastrus -maitohappobakteerivalmiste on vahva, kahden ihmiselle luontaisen Lactobacillus reuteri -maitohappobakteerikannan yhdistelmä. Se sisältää patentoitua Lactobacillus reuteri Gastrus® (L. reuteri ...

Katso tuotteen tiedot
15,90 €
BioGaia Prodentis 30 tabl

BioGaia Prodentis on maitohappobakteerivalmiste suun hyvinvointiin*. Se on kahden suun luonnolliseen mikrobistoon kuuluvan maitohappobakteerikannan yhdistelmä. BioGaia Prodentis sisältää patentoitua L. ...

Katso tuotteen tiedot
15,90 €
BioGaia Tabs Mansikka 30 tabl

BioGaia Tabs on maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää tutkittua ja patentoitua Lactobacillus reuteri Protectis® (L. reuteri DSM 17938) -maitohappobakteerikantaa, josta on tehty ...

Katso tuotteen tiedot
14,20 €
BioGaia Tabs Mansikka 90 tabl

BioGaia Tabs on maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää alkuperäistä, tutkittua ja patentoitua Lactobacillus reuteri Protectis® (L. reuteri DSM 17938) -maitohappobakteerikantaa, josta on ...

Katso tuotteen tiedot
29,90 €
BioGaia Tabs Sitruuna 30 tabl

BioGaia Tabs on maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää alkuperäistä, tutkittua ja patentoitua Lactobacillus reuteri Protectis® (L. reuteri DSM 17938) -maitohappobakteerikantaa, josta on ...

Katso tuotteen tiedot
14,20 €
BioGaia Tabs+D3 Appelsiini 30 tabl

BioGaia Tabs+D3 -maitohappobakteerivalmiste sisältää alkuperäistä, tutkittua ja patentoitua Lactobacillus reuteri Protectis® (L. reuteri DSM 17938) -maitohappobakteerikantaa, josta on tehty yli ...

Katso tuotteen tiedot
14,20 €
Cranberry Strong 20 kaps

Vahva karpalouute, maitohappobakteerit ja C-vitamiini samassa kapselissa.

Katso tuotteen tiedot
10,41 €
Cranberry Strong 60 kaps

Vahva karpalouute, maitohappobakteerit ja C-vitamiini samassa kapselissa

Katso tuotteen tiedot
26,49 €
Elixi Bene Gastrobene 30x10 g

Pellavansiemenrouhevalmiste, joka sisältää myös maitohappobakteeria.

Katso tuotteen tiedot
14,62 €
FIILUS ARKEEN + D3 MUSTIKKA 30 PURUTABL

Lyhyt tuotekuvaus:HUOM! PÄIVÄYS 5/23Maitohappobakteeri-D3-vitamiinivalmiste. Ravintolisä. Sisältää makeutusaineita. Purutabletti.Käyttötarkoitus:Maitohappobakteeri-D3-vitamiinivalmiste.Annostelu:1 purutabletti päivässä. Päiväannos sisältää 1 miljardia Bifidobacterium lactis- ja 1 miljardia Lactobacillus ...

Katso tuotteen tiedot
13,12 €
FIILUS ARKEEN C+Zn HEDELMÄINEN 30 PURUTABL

Hedelmäisen makuinen maitohappobakteerivalmiste.Päiväannos sisältää 1 miljardia Bifidobacterium lactis- ja 1 miljardia Lactobacillus rhamnosus GG* -maitohappobakteeria, 20 mg (25 %*) C-vitamiinia ...

Katso tuotteen tiedot
13,12 €
FIILUS ARKEEN MANSIKKA 30 PURUTABL

Mansikanmakuinen maitohappobakteerivalmiste.Päiväannos sisältää 1 miljardia Bifidobacterium lactis- ja 1 miljardia Lactobacillus rhamnosus GG* -maitohappobakteeria.

Katso tuotteen tiedot
13,12 €
FIILUS ARKEEN NEUTRAALI 30 KAPS

Maitohappobakteerivalmiste. Ravintolisä.

Katso tuotteen tiedot
13,12 €
10,25 €
FIILUS VAHVA 10 KAPS

Maitohappobakteerivalmiste. Kasviperäinen kapselin kuori.Päiväannos sisältää 10 miljardia Lactobacillus rhamnosus GG-maitohappobakteeria. Kapseli voidaan avata ja sekoittaa esim. veteen, mehuun tai maitoon.

Katso tuotteen tiedot
9,22 €
FIILUS VAHVA 30 KAPS

Maitohappobakteerivalmiste. Kasviperäinen kapselin kuori.Päiväannos sisältää 10 miljardia Lactobacillus rhamnosus GG-maitohappobakteeria. Kapseli voidaan avata ja sekoittaa esim. veteen, mehuun tai maitoon.

Katso tuotteen tiedot
18,24 €
Floridral vadelma annosjauhe 6x6,8 g

FLORIDRAL® on nestetasapainon tukemiseen tarkoitettu glukoosi-elektrolyyttiliuos, johon on lisätty Lactobacillus rhamnosus GG – maitohappobakteereja. Maitohappobakteerit normalisoivat ja tasapainottavat suoliston luontaista ...

Katso tuotteen tiedot
16,03 €
Gastronel+ kaps maitohappobakteerivalmiste 60 kpl

Maitohappobakteeri-inuliini-B-vitamiinivalmiste suoliston hyvinvointiin.

Katso tuotteen tiedot
28,52 €
Gefilus + D Mansikka Puru tabl 30 kpl

Gefilus + D Mansikka purutabletissa ovat tärkeät C- ja D-vitamiinit sekä maitohappobakteeri (Lactobacillus rhamnosus GG).

Katso tuotteen tiedot
17,77 €
Gefilus + D Päärynä Puru tabl 30 kpl

Gefilus + D Päärynä purutabletissa ovat tärkeät C- ja D-vitamiinit sekä maailman tutkituin maitohappobakteeri (Lactobacillus rhamnosus GG).

Katso tuotteen tiedot
17,77 €
Gefilus Basic 20 kpl

Gefi­lus Basic kapselit sisältävät maailman tutkituinta Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria. Ravintolisä. Gefilus-kapselit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

Katso tuotteen tiedot
9,20 €
Gefilus Basic 50 kpl

Gefi­lus Basic kapselit sisältävät maailman tutkituinta Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria. Ravintolisä. Gefilus-kapselit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

Katso tuotteen tiedot
18,94 €
Gefilus Mustikka purutabletti 30 kpl

Mustikanmakuinen C-vitamiinia sisältävä maitohappobakteeripurutabletti, jossa on maailman tutkituinta maitohappobakteeria (Lactobacillus rhamnosus GG).

Katso tuotteen tiedot
17,32 €
Gefilus Mustikka purutabletti 60 kpl

Mustikanmakuinen C-vitamiinia sisältävä maitohappobakteeripurutabletti, jossa on maailman tutkituinta maitohappobakteeria (Lactobacillus rhamnosus GG).

Katso tuotteen tiedot
25,14 €