Alhainen ferritiini – syyt, oireet ja hoito | 2023

Ferritiini on proteiini, joka varastoi ihmiskeholle tärkeää rautaa. Siksi ferritiini on hyvä mittari elimistön varastoraudan tasolle. Varastoituneen raudan avulla elimistön rauta-arvot saadaan pysymään tasaisena ja riittävällä tasolla. 

Usein pitkään jatkunut raudan saannin niukkuus laskee myös varastoraudan tasoa. Varastoraudan tasoa ei näe suoraan hemoglobiinista, vaan varastoraudan taso voi olla alhainen myös silloin, vaikka hemoglobiinitaso olisi hyvä.

Alhainen ferritiini heikentää jaksamista ja saa olon väsyneeksi, jopa uupuneeksi. Levottomat jalat-oireyhtymän (restless leg syndrome) syynä voi osittain olla myös alhainen ferritiinitaso. Alhainen ferritiini on yleistä erityisesti naisilla.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten ferritiinitaso mitataan, mitkä ovat yleisimmät alhaisen ferritiinin syyt ja miten voit saada ferritiinitasot nostettua ylemmäksi.


Miten ferritiini mitataan?


Ferritiini mitataan terveydenhuollossa otetulla verikokeella, jonka jälkeen näyte lähetetään laboratorioon analysoitavaksi. Ferritiinin mittaaminen ei edellytä paastoa ennen näytteen ottamista. Mahdollisten rautalisien käyttö ennen verikoetta voi kuitenkin vääristää tulosta. Tulos saadaan yleensä nopeasti, joskus jo saman päivän aikana.

Ferritiinitason voi mitata myös itse helppokäyttöisellä kotitestillä. Kotitestin avulla saat suuntaa-antavan tuloksen ferritiinitasosta. Mikäli kotitestin tulos osoittaa ferritiinin määrän olevan alhainen (alle 30 ng / ml), on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jossa taso voidaan mitata tarkemmin.

Osta helppokäyttöinen kotitesti ferritiinin mittaukseen: Ferritiini pikatesti, H&W Kotitiesti (1 kpl)


Ferritiinin viitearvot


Duodecim Terveyskirjaston mukaan ferritiinin viitearvot ovat seuraavat: 

  • Miehet, 18 v täyttäneet 20–195 µg/l
  • Naiset, 18 v täyttäneet 15–125 µg/l

Yleisesti ferritiinin katsotaan olevan aikuisella alhainen, jos arvo on alle 30 µg/l. Viitearvoja kuitenkin tulkitaan hiukan eri tavoin riippuen laboratoriosta.

Normaali tai korkea ferritiinitaso ei kuitenkaan poissulje raudanpuutetta, vaan ferritiinipitoisuus voi olla seurausta tulehdusreaktiosta.


Alhaisen ferritiinin syyt


Elimistön alhaiselle ferritiinipitoisuudelle voi olla useita syitä. Usein ferritiinitaso voi olla matala erityisesti naisilla runsaiden kuukautisten tai raskauden vuoksi. 

Yleisimpiä syitä alhaiselle ferritiinille ovat:


  • Rautavaje, joka johtuu puutteelllisesta ravinnosta tai normaalia suuremmasta raudan tarpeesta, joka on yleistä esimerkiksi raskauden aikana
  • Runsaat kuukautiset – Naisilla runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa alhaisen ferritiinitason, koska keho menettää rautaa veren mukana
  • Maksan toimintahäiriö, joka voi heikentää kehon kykyä varastoida rautaa
  • Raudan imeytymiseen vaikuttavien ravinteiden puute – matala B12-vitamiinin ja foolihapon taso voivat heikentää raudan imeytymistä ja alentaa siten myös ferritiinin tasoa
  • Keliakia tai suolistosairaus, joka heikentää raudan imeytymistä


Alhaisen ferritiinin oireet


Koska myös ferritiinissä on kyse raudan vähäisyydestä, aiheuttaa matala varastoraudan taso samanlaisia oireita kuin raudanpuute tyypillisesti.

Alhainen ferritiini voi oireilla seuraavasti:


  • Väsynyt ja vetämätön olo
  • Kalpea iho ja vaaleat ikenet
  • Masentuneisuus ja alakuloisuus
  • Lisääntynyt hiustenlähtö tai hiusten oheneminen
  • Sydämen tykytys
  • Päänsärky
  • Levottomat jalat

Kaikki alhaisen ferritiini aiheuttamat oireet ovat kuitenkin sellaisia, jotka voivat olla seurausta myös muista sairauksista. Siksi on aina tärkeää selvittää oireiden syy ja mittauttaa ferritiini, jos epäilet sen olevan alhainen.


Alhaisen ferritiinin hoito


Alhaisen ferritiinin hoidossa tulee ottaa huomioon, mikä alhaisen ferritiinipitoisuuden on aiheuttanut.

  • Jos syynä on puutteellinen ruokavalio, on ruokavalioon lisättävä rautaa sisältäviä ainesosia. Tämä voi tarkoittaa punaisen lihan tai maksan lisäämistä ruokavalioon. Kasvikunnan tuotteista hyviä raudanlähteitä ovat vihreät ja punaiset linssit, härkäpavut, kidneypavut ja valkoiset pavut sekä tofu ja soijarouhe. 
  • Ferritiinitason hoidossa voidaan käyttää myös rautalisiä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Esimerkiksi SiderAL on tehokkaasti imeytyvä ja vatsaystävällinen rautalisä.
  • Mikäli alhainen varastorauta johtuu sairaudesta, kuten maksan toimintahäiriöstä, keliakiasta tai suolistosairaudesta, on tärkeää keskittyä myös varsinaisen sairauden hoitoon. 
  • Raudan imeytymistä voidaan helpottaa myös lisäravinteilla, kuten C-vitamiinilla, B12-vitamiinilla ja folaatilla. 


Kun alhainen ferritiini todetaan, on hoito hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Ferritiinitason ja rauta-arvojen nousulla on nopeasti positiivinen merkitys elämänlaatuun. Jaksaminen paranee ja mahdolliset raudanpuutteesta johtuvat säryt katoavat.


Apteekkituotteita alhaisen ferritiinin mittaukseen ja hoitoon


Meiltä Karhu Apteekista löydät monipuolisesti tuotteita alhaisen ferritiinin mittaukseen ja hoitoon.

Alhaisen ferritiinin voit mitata helppokäyttöisellä kotitestillä Ferritiini pikatesti, H&W Kotitiesti (1 kpl)

Rautalisistä puolestaan suosittelemme SiderALia, joka on vatsaystävällinen, hyvin siedetty ja tehokkasti imeytyvä rautalisä. 

Hanki 20 kapselin yksittäispakkaus tai säästä ostamalla suoraan https://www.karhuapteekki.fi/tuotteet/449/b-vitamiinit/84732/2191021-bethover-b12-foolihappo-b6-150-tabl/ säästöpakkaus:



Raudan imeytymistä voit tehostaa seuraavilla lisäravinteilla. 


B12-vitamiini ja Foolihappo: Bethover B12 + Foolihappo Mansikka (1 × 150tabl)